Skip to main content

Het antisemitisme van de Nederlandse politiek


 Ja, erg, het antisemitisme in Nederland. Het rijst de pan uit. Het is weer 1933. Goed dat Dilan Yesilgoz, Miriam Bikker en Ulysse Elian - politici die bekend staan om hun open, onbevooroordeelde houding - in gesprek zijn gegaan met 'vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap'.

Dat wil zeggen: een deel van de joodse gemeenschap. Bijvoorbeeld Esther Voet, die ooit, als voorzitter van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, in de praktijk een lobbyclub voor de politiek van Israel ), het liquideren van vier voetballende Palestijnse jongetjes op het strand van Gaza afdeed met: 'Ja, vreselijk, maar dit is wel, oorlog, hè?' Esther Voet, die je op twitter nog wel eens kon betrappen op het delen van fakeberichten en dan boos reageerde. Zij is echt de meest bona fide en betrouwbare vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap die je kunt vinden. Net als Ron Eisenmann, de huidige voorzitter van het CIDI.
Wat is tegenwoordig antisemitisme in Nederland? Dat is voornamelijk dat je joden verantwoordelijk stelt voor wat Israel doet. Dat gebeurt, en dat is totaal uit den boze. Ook is het een aantal keren voorgevallen dat bij op zich volkomen legitieme protesten tegen wat Israel doet, mensen persoonlijk werden geintimideerd. Alweer, totaal uit den boze. Ook als je jood en pro-Israel bent, moet je met rust worden gelaten, want zelfs dan ben je niet verantwoordelijk voor wat Israel doet.
Maar er zijn ook nog eens joden die zich actief uitspreken tegen het beleid van Israel, zoals de Nederlandse 90-jarige jurist en holocaust-overlevende Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira en het Nederlandse antizionistische collectief Erev Rav en niet te vergeten de onverschrokken Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid.
Deze dappere mensen zijn wel het duidelijkste voorbeeld dat je joden en Israel niet over één kam moet scheren. Dus ook met deze vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben Dilan Yesilgoz, Miriam Bikker en Ulysse Elian om de tafel gezeten! Toch? Moet toch haast wel? Met deze mensen maak je toch het duidelijkst je punt?
Nou, nee dus. Deze vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap worden door de Nederlandse politiek volstrekt genegeerd. Daar klagen ze over, en terecht. Deze joden, die dikwijls zélf voor antisemiet worden uitgemaakt - de smerigste aantijging die je kunt bedenken - laat de Nederlandse politiek volledig in de kou staan.
En weet je waarom? Omdat deze joden anti-Israel zijn, en de Nederlandse politiek zelf pro-Israel is, of zich niet tegen de Israelische politiek durft uit te spreken. Deze joden hebben misschien een hele andere kijk op antisemitisme en op hoe je dat moet bestrijden. Een kijk die Nederlandse politici helemaal niet uitkomt. Daarom moet de Nederlandse politiek van deze joden, van deze vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap, niets hebben.
Maar wacht eens? Dat is toch verdomme zo antisemitisch als wat? Dan gebruikt de Nederlandse politiek het antisemitisme in Nederland toch alleen maar voor politieke doeleinden, en dat is toch gewoon het smerigste wat er is? Je zou het haast denken, hè.
Hoe hoog zouden Dilan Yesilgoz, Miriam Bikker en Ulysse Elian scoren op de huichelarijschaal? Van mij krijgen ze een tien met een griffel.
De grootste 'aanjagers van antisemitisme', dat zijn niet de mensen die protesteren tegen wat Israel in Gaza doet. Dat zijn Nederlandse politici en dat is Israel zelf. De joodse staat, die antizionistische joden een visum weigert, maar de rode loper uitrolt voor antisemieten als de Hongaarse minister-president Viktor Orban. Zolang je maar roept dat je pro-Israel bent, dan vindt Israel het goed, dan maakt je antisemitische achtergrond niet uit. Net zoals voor Nederlandse politici, de enige joden die ertoe doen pro-Israelische joden zijn.
Ondertussen gebruikt het Israelische leger AI om aan de lopende band nieuwe 'legitieme doelwitten' in Gaza te 'genereren'. Inmiddels heeft het daarvoor niet één, maar twee programma's ontwikkeld: 'The Gospel' en 'Lavender'. Lees dit artikel van een Israelische onderzoeksjournalist. En huiver. En blijf protesteren tegen wat Israel in Gaza doet. 

@Carl Stellweg

Comments

  1. "De grootste 'aanjagers van antisemitisme', dat zijn niet de mensen die protesteren tegen wat Israel in Gaza doet. Dat zijn Nederlandse politici en dat is Israel zelf. " Dat klinkt als meisje je had geen rokje moeten dragen, je vraagt er zelf om. Er is geen enkel excuus voor antisemitisme. Ook ontbreekt in uw stuk de hatelijkheden op religieuze, culturele grond van mensen met een Arabische achtergrond. Ook dit vormt -helaas- een belangrijke groep.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik zeg niet dat er een excuus is voor antisemitisme. Je kunt het wel in de hand werken. Er is ook geen excuus voor criminaliteit. Maar die kun je ook in de hand werkt. Wat betreft het antisemitisme van mensen met een Arabische achtergrond: die is meestal rechtstreeks gerelateerd aan wat Israel doet. Alweer: geen excuus, maar feit. Voor antisemitisme met ''religieuze en culturele grond" moet je eerder bij Europeanen zijn.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lenny Kuhr for Dummies

Het verstoren van het optreden van Lenny Kuhr is slecht en dom. Punt. Dit incident een uiting van jodenhaat noemen is óók slecht en dom. De pest hebben aan Israel, aan wat Israel doet, is niet hetzelfde als de pest hebben aan joden. 'Israel' en 'joden' zijn niet hetzelfde. Als je dat niet begrijpt, ben je debiel, ben je een gore opportunist, of ben je totaal vooringenomen. We leven in een land waarin niet-joden tegen joden die niet van Israel houden zeggen dat ze antisemiet zijn. De nieuwe onzichtbaren, de nieuwe genegeerden, dat zijn de joden die Israel niet steunen. Je van die mensen niets aantrekken is antisemitisme in de overtreffende trap, waar zo ongeveer de hele Nederlandse politiek zich schuldig aan maakt. Dat is nóg erger dan het verstoren van een optreden van Lenny Kuhr. Vraag maar aan Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid , die ik al jaren ken. Een dappere man. Tien keer zo dapper als de hele Nederlandse Tweede Kamer en de Nederlandse regering bij elkaar...

'Gaza is een hele liefdevolle samenleving'

Dit artikel verscheen ook in Soemoed januari-februari nr. 1   Carl Stellweg Eind januari had ze Ali nog gesproken. Ze kon hem amper verstaan door de inslaande bommen, het rommelen van de dood die hem en velen anderen in Khan Younis – de grootste stad in het zuiden van de Gazastrook – permanent belaagde. ‘Ik wil alleen je stem even horen’, zei Ali, negentien jaar oud, boven het oorlogslawaai uit. Aan de andere kant van de lijn was kunstenares Suzanne Groothuis in het verre Nederland. Die verzuchting zei veel. Twee zaken helpen de Gazanen in hun humanitaire doodsnood het meest: het beetje materiële hulp dat ze ontvangen én het contact met de buitenwereld. Dat laatste zegt hun dat ze echt geen menselijk ongedierte zijn. Het weerspreekt de boodschap van vernietiging die dagelijks op hen neerdaalt en die luidt: jouw leven is niets waard. Het bevestigt dat ze nog steeds menselijke wezens zijn die de belangstelling en het medeleven waard zijn van andere menselijke wezens, in een ander, v...