Flaptekst:
Het is zover: de grote kladderadatsch. De beschaving is bezweken. Marco Ferwerda is een overlevende. Weggestopt op zijn vrijwel verlaten ‘landgoed’ – voorheen een tbs-kliniek – houdt hij zich staande en kijkt terug op zijn leven.
Zijn kinderjaren met zijn vrome adoptieouders, die hem omringen met liefde en begrip, maar toch onmenselijke verwachtingen van hem hebben.
Zijn ontmoeting, dertien jaar oud, met de flamboyante Felix, zijn vijf jaar oudere, briljante, radicale halfbroer, die hem na slechts één dag van onvergetelijke vriendschap weer ontvalt.
Zijn korte maar hevige liefdesrelatie, als veertienjarige, met Filicesca, prinses van Verdringingsland, die hem later schijnt te zijn vergeten.
De ijzingwekkende dromen over zijn – en Felix’ – biologische vader, de onbekende entiteit die afstoot en aantrekt.
De onbegrijpelijke misdaad die Marco uiteindelijk pleegt, waardoor hij op het landgoed terechtkomt.
Nu, op datzelfde landgoed, vraagt Marco zich af wat het allemaal heeft betekend. Waarom iedereen uit zijn leven verdween totdat hij er zelf uit verdween. Wie de hoofdverantwoordelijke is voor de grote kladderadatsch, dat ook. En of Filicesca, prinses van Verdringingsland, ooit nog zal komen om te doen wat ze hem verplicht is: hem zijn leven uitleggen.
‘De handlangers’ is een modern sprookje, vol mysterie, speelsheid en lyriek, over het raadsel van de vriendschap, het keurslijf van de liefde, de valkuil van het idealisme, en de noodzaak een sluitend verhaal van je leven te maken, hoe dan ook.
Carl Stellweg is auteur, vertaler, journalist, en ghostwriter. Eerder publiceerde hij de roman Mijn beeldschone aandoening en twee verhalenbundels: Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en De blonde varaan.
Lof voor Mijn Beeldschone Aandoening:
‘Zwaar onder de indruk van dit boek. Het is heel goed geschreven en het verhaal zit knap in elkaar.’ –
Leestafel.info
‘Het woordgebruik van Stellweg dwingt bewondering af: oorspronkelijk, subtiel, uitputtend en gevarieerd…’ Algemeen Dagblad
Over De Blonde Varaan:
‘Met deze bundel zet Carl Stellweg zich met verve op de literaire kaart van het korte verhaal… prachtige zinnen met filosofische diepgang, de soms melancholieke ondertoon, de dromen en verlangens.’ Marjet Maks voor kortverhaal.info
Over Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens:
‘De werelden die hij schept roepen herkenning op en tevens vervreemding. Daarbij laten zij zich steevast in meerdere lagen lezen, maar ook als je dit niet meteen ziet zullen de verhalen je met grote vaart meenemen.’ Remco Houtepen, boekhandelaar.
Comments
Post a Comment