Skip to main content

Een kort stukje over geluk (het mijne)

 


Het hoge woord moet er maar eens uit: hoewel dikwijls humeurig, chagrijnig, melancholisch, cholerisch, over de hele linie pessimistisch, soms zeer cynisch, mij scherp bewust van alle gevaren die onze beschaving bedreigen en van alle ellende waarvan de wereld is doortrokken, en beroepshalve daar al jaren bij betrokken bovendien, doet dat alles niets af aan het volgende schaamteloze feit: ik ben gelukkig met het bestaan en alles wat het mij biedt. Elke minuut. Nee, elke seconde. Elke tel.

Ik kan er niet omheen. Ik geneer me rot, maar ik ben intens dankbaar voor het leven zelf, al heb ik geen idee wie of wat ik eigenlijk bedanken moet. Leven: ik heb er kennelijk een vanzelfsprekend talent voor, ik ben waarschijnlijk wat men een zondagskind noemt. En dat wordt niet minder met het ouder worden, eerder meer. Ik verstar niet met de jaren, maar voel me juist almaar vrijer.

Misschien is mijn geheim dat ik niets van dit alles ooit voor vanzelfsprekend heb genomen, en diep besef hoe bevoorrecht ik ben als iemand die weliswaar nare, maar geen echt verschrikkelijke dingen in zijn jeugd heeft meegemaakt (en ook later niet), die een redelijk ellendige puberteit gelaten doorstond, die Koning Alcohol van zijn gruweltroon wist te stoten, die rijkelijk laat maar beter laat dan nooit De Ware Liefde vond, wiens bestaan niet tot een verschrikkelijk deel van de wereld veroordeeld is, tot nu toe nooit ernstig ziek is geweest, en zich nooit werkelijk onbemind heeft geweten. Juist daardoor kan ik mij dagelijks verbazen over mijn eigen geluk - in meer betekenissen van het woord.

Ik ken genoeg mensen die ogenschijnlijk net zo bevoorrecht zijn als ik, en het leven bitter aanklagen, ouderdom en aftakeling bewenen nog voordat ze goed en wel zijn ingetreden, alle romantiek en alle dromen in hun leven vroegtijdig hebben afgezworen, en niets dan donkere wolken zwanger van schuld en spijt zien. Een dergelijke dispositie gun ik niemand.

Het zijn mensen met een vaak opgewektere manier van doen dan ik, maar als je ze vraagt naar hun kijk op hun eigen leven, is dit wat er na enig aandringen tot mijn stomme verbazing uit komt. Al die opgewektheid is dus een façade, aangeleerd gedrag, conventie. Of erger: valse verwachting. Of het allerergst: wanhoop.

En soms misschien ook: gebrek aan verbeeldingskracht.

Ik gun het ook niemand om te zijn wie ik ben, want mensen als ik zijn niet bijzonder geliefd, maar ik gun wel iedereen mijn even schijnbaar ongerijmde als natuurlijke, diepe hang naar het leven.

Vanwaar die hang, uiteindelijk? Net als de Mount Everest: because it's there. Het leven, bedoel ik. Dat kloteleven is er om te beklimmen, voor dat sublieme, eenzame uitzicht over die tragische, wonderschone kutwereld, waartoe wij veroordeeld zijn, en die ons voor een verraderlijk korte tijd geschonken is. Doe er iets moois, goeds en oprechts mee. Het is bijna een plicht.

Amen, en welgemeend excuus.

Comments

Popular posts from this blog

Het levend schild-argument deugt van geen kanten

Het 'levend schild'-argument is eigenlijk de enige rechtvaardiging voor de wijze waarop het Israelische leger in Gaza opereert, en de enige verklaring voor het grote aantal burgerdoden, onder wie een groot aantal kinderen. Maar dat argument deugt van geen kanten. Zoals uit het onderstaande blijkt. Door Carl Stellweg De New York Times heeft op basis van luchtopnamen, geolocatie en AI vastgesteld dat Israel minstens 200 bommen van 2000 pond (ruim 900 kilo) heeft laten vallen op gebieden waar het de bevolking naartoe had gedirigeerd omdat het er veiliger zou zijn. Deze bommen van Amerikaanse makelij, ook wel Mark 84 of BLU-117 genoemd, zijn net zo zwaar als sommige zogeheten bunker-busters, maar ze zijn ongeleid, dat wil zeggen dat ze niet op een precies doel zijn gericht. De New York Times meldt dat de VS zelf deze bommen vrijwel nooit meer gebruikt in dichtbevolkte gebieden. Vast is komen te staan dat Israel ze in de eerste zes weken van de oorlog routinematig gebruikte, soms om...

Het antisemitisme van de Nederlandse politiek

  Ja, erg, het antisemitisme in Nederland. Het rijst de pan uit. Het is weer 1933. Goed dat Dilan Yesilgoz, Miriam Bikker en Ulysse Elian - politici die bekend staan om hun open, onbevooroordeelde houding - in gesprek zijn gegaan met 'vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap'. Dat wil zeggen: een deel van de joodse gemeenschap. Bijvoorbeeld Esther Voet, die ooit, als voorzitter van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, in de praktijk een lobbyclub voor de politiek van Israel ), het liquideren van vier voetballende Palestijnse jongetjes op het strand van Gaza afdeed met: 'Ja, vreselijk, maar dit is wel, oorlog, hè?' Esther Voet, die je op twitter nog wel eens kon betrappen op het delen van fakeberichten en dan boos reageerde. Zij is echt de meest bona fide en betrouwbare vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap die je kunt vinden. Net als Ron Eisenmann, de huidige voorzitter van het CIDI. Wat is tegenwoordig antisemitisme in Nederland? Dat is v...

Flirten, een gewichtig onderwerp

Wat was je leukste flirt? Dat vroeg iemand op facebook mij (en anderen) laatst. Een gewichtige vraag die een antwoord verdient.  Want flirten is belangrijk. Er is veel ruwheid en oppervlakkigheid in de wereld, wat u zegt, maar zolang er nog wordt geflirt, is er hoop. Flirten is natuurlijk verre van inclusief, want je flirt wel met de een en niet met de ander, en je doet dat ook nog eens volgens subjectieve criteria (die overigens wel aantrekkelijke mensen privilegieert!), het is dus veel meer een uitsluitings- dan een insluitingsmechanisme, maar dat vind ik niet erg, want je kunt maar voor een beperkt aantal mensen iets betekenen in het leven, en zolang je dat doet, en je verder als een oppassende burger gedraagt, doe je het goed. Laten we er voorlopig vanuit gaan dat de flirtdrift in de wereld zo sterk is, dat ze niet in haar voortbestaan wordt bedreigd door het inclusiviteitsmonster. Als adolescent was ik een gemankeerd flirter. Ik wilde wel, maar beheerste slechts één techniek:...