Skip to main content

Een kort stukje over geluk (het mijne)

 


Het hoge woord moet er maar eens uit: hoewel dikwijls humeurig, chagrijnig, melancholisch, cholerisch, over de hele linie pessimistisch, soms zeer cynisch, mij scherp bewust van alle gevaren die onze beschaving bedreigen en van alle ellende waarvan de wereld is doortrokken, en beroepshalve daar al jaren bij betrokken bovendien, doet dat alles niets af aan het volgende schaamteloze feit: ik ben gelukkig met het bestaan en alles wat het mij biedt. Elke minuut. Nee, elke seconde. Elke tel.

Ik kan er niet omheen. Ik geneer me rot, maar ik ben intens dankbaar voor het leven zelf, al heb ik geen idee wie of wat ik eigenlijk bedanken moet. Leven: ik heb er kennelijk een vanzelfsprekend talent voor, ik ben waarschijnlijk wat men een zondagskind noemt. En dat wordt niet minder met het ouder worden, eerder meer. Ik verstar niet met de jaren, maar voel me juist almaar vrijer.

Misschien is mijn geheim dat ik niets van dit alles ooit voor vanzelfsprekend heb genomen, en diep besef hoe bevoorrecht ik ben als iemand die weliswaar nare, maar geen echt verschrikkelijke dingen in zijn jeugd heeft meegemaakt (en ook later niet), die een redelijk ellendige puberteit gelaten doorstond, die Koning Alcohol van zijn gruweltroon wist te stoten, die rijkelijk laat maar beter laat dan nooit De Ware Liefde vond, wiens bestaan niet tot een verschrikkelijk deel van de wereld veroordeeld is, tot nu toe nooit ernstig ziek is geweest, en zich nooit werkelijk onbemind heeft geweten. Juist daardoor kan ik mij dagelijks verbazen over mijn eigen geluk - in meer betekenissen van het woord.

Ik ken genoeg mensen die ogenschijnlijk net zo bevoorrecht zijn als ik, en het leven bitter aanklagen, ouderdom en aftakeling bewenen nog voordat ze goed en wel zijn ingetreden, alle romantiek en alle dromen in hun leven vroegtijdig hebben afgezworen, en niets dan donkere wolken zwanger van schuld en spijt zien. Een dergelijke dispositie gun ik niemand.

Het zijn mensen met een vaak opgewektere manier van doen dan ik, maar als je ze vraagt naar hun kijk op hun eigen leven, is dit wat er na enig aandringen tot mijn stomme verbazing uit komt. Al die opgewektheid is dus een façade, aangeleerd gedrag, conventie. Of erger: valse verwachting. Of het allerergst: wanhoop.

En soms misschien ook: gebrek aan verbeeldingskracht.

Ik gun het ook niemand om te zijn wie ik ben, want mensen als ik zijn niet bijzonder geliefd, maar ik gun wel iedereen mijn even schijnbaar ongerijmde als natuurlijke, diepe hang naar het leven.

Vanwaar die hang, uiteindelijk? Net als de Mount Everest: because it's there. Het leven, bedoel ik. Dat kloteleven is er om te beklimmen, voor dat sublieme, eenzame uitzicht over die tragische, wonderschone kutwereld, waartoe wij veroordeeld zijn, en die ons voor een verraderlijk korte tijd geschonken is. Doe er iets moois, goeds en oprechts mee. Het is bijna een plicht.

Amen, en welgemeend excuus.

Comments

Popular posts from this blog

Een stinkend bouwwerk van hypocrisie

  De aanvallen op ziekenhuizen in Oekraïne werden zonder voorbehoud als oorlogsmisdaad veroordeeld. Nu, in Gaza, is er veel meer aarzeling. Zouden ziekenhuizen toch niet een legitiem militair doelwit kunnen zijn? 'Meten met twee maten,' wordt er dan geroepen. Daar is tegenin te brengen dat je de oorlog van Israel tegen Hamas gerechtvaardigder zou kunnen noemen omdat Oekrainers geen 1200 Russen op veelal beestachtige wijze hebben vermoord. Ik heb naar bijna alle beelden van 7 oktober gekeken die ik kon vinden. En zelfs al zijn niet alle gerapporteerde gruwelen waar, ik heb zelden zo'n moorddadige smeerlapperij gezien als op 7 oktober. Inderdaad te vergelijken met ISIS, en Algerije in de jaren negentig, toen dat land werd geteisterd door de Gewapende Islamitische Groep. En toch is Israel voor mij de absolute bad guy in dit conflict. Ik 'kies' partij. De Palestijnse partij. Ik weiger om met een soort handenwringende machteloze wanhoop hier tegenaan te kijken. Ik haat z

Lenny Kuhr for Dummies

Het verstoren van het optreden van Lenny Kuhr is slecht en dom. Punt. Dit incident een uiting van jodenhaat noemen is óók slecht en dom. De pest hebben aan Israel, aan wat Israel doet, is niet hetzelfde als de pest hebben aan joden. 'Israel' en 'joden' zijn niet hetzelfde. Als je dat niet begrijpt, ben je debiel, ben je een gore opportunist, of ben je totaal vooringenomen. We leven in een land waarin niet-joden tegen joden die niet van Israel houden zeggen dat ze antisemiet zijn. De nieuwe onzichtbaren, de nieuwe genegeerden, dat zijn de joden die Israel niet steunen. Je van die mensen niets aantrekken is antisemitisme in de overtreffende trap, waar zo ongeveer de hele Nederlandse politiek zich schuldig aan maakt. Dat is nóg erger dan het verstoren van een optreden van Lenny Kuhr. Vraag maar aan Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid , die ik al jaren ken. Een dappere man. Tien keer zo dapper als de hele Nederlandse Tweede Kamer en de Nederlandse regering bij elkaar

De gekoesterde vijand

Niemand schijnt nog te weten hoe die ook alweer precies in haar werk ging, die 'terugtrekking' door Israël uit de Gazastrook in 2005, waardoor Hamas nu 'volledig verantwoordelijk' zou zijn voor de penibele levensomstandigheden daar. Niemand schijnt te weten, schijnt ooit te hebben geweten, hoe Hamas eigenlijk aan de macht kwam in de Gazastrook. Ik schreef daar jaren geleden een lang achtergrondverhaal over dat nog steeds relevant is. Vandaar ik dat ik het nu weer plaats: Door Carl Stellweg Meer dan 2100 doden, vele duizenden gewonden, een half miljoen ontheemden en een materiële schade waarvan het herstel vele jaren zal vergen: ziedaar de oogst van vijftig dagen rauwe asymmetrische oorlogvoering in de Gazastrook. Volgens Israël ging het om zelfverdediging. Duidelijk is in ieder geval dat de operatie ‘Protective Edge’ van 8 juli 2014 tot en met 26 augustus 2014   onderdeel is van een patroon, een wetmatigheid, waarvoor tien jaar geleden een bewuste basis is gelegd, en wa