Skip to main content

Waarom volwassenen over adolescenten moeten lezen en blonde varanen begrip verdienen


Een tijdje geleden alweer verscheen mijn tweede verhalenbundel in minder dan een jaar tijd: De blonde varaan, en andere bitterzoete verhalen. Wat voor boek het is geworden? Tja. Ik beschouw het als het onschuldigere, maar ook problematischere zusje van zijn voorganger 'Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens, en andere zwartgallige verhalen'.

Laatstgenoemde bundel verscheen begin december, wanneer veel mensen zwartgallig zijn zonder daarvoor te durven uitkomen.

In de meeste verhalen is sprake van een confrontatie tussen een eenling en de boze buitenwereld. Iedereen voelt zich wel eens een eenling en iedereen ervaart de buitenwereld wel eens als boos.

En velen zijn wel nieuwsgierig naar de combinatie 'mooi' en 'meedogenloos'.

Dat zat allemaal dus wel goed. Het boek is (nog) geen bestseller, maar ik ben zeker niet ontevreden over de respons. De Blonde Varaan heeft het zwaarder gekregen. Precies zoals ik verwachtte.

In de eerste plaats: wat is een blonde varaan? Een varaan is een afstotend reptiel met een bek vol giftig slijm. In het Engels heet het beest dan ook gewoon dragon. De beroemde, levensgevaarlijke reuzenvaraan die het Indonesische eiland Komodo onveilig maakt, is dus de Komodo Dragon. Mij kan het dier wel vertederen, met die onschuldige kleine oogjes waarmee het op sommige foto's kijkt alsof het niet begrijpt dat niemand er mee wil spelen.

De blonde varaan is eveneens onbegrepen. En ook wel vertederend. Het is geen reptiel, om de dooie dood niet, het is een meisje van veertien dat er wezen mag, een meisje dat op haar manier al iets ontzaglijks in zich heeft - des te verwerpelijker dus om haar een 'varaan' te noemen, enkel omdat ze je heeft afgewezen. Enkel omdat je niet in staat bent geweest haar te begrijpen. Omdat je haar niet waard bleek te zijn. De gevolgen? Die zijn ernstig: zowel voor jou als voor haar.

Wil je er meer over weten, dan zul je toch echt het gelijknamige verhaal moeten lezen. Dus tot aanschaf van mijn bundel moeten overgaan.

In de verhalenbundel de Blonde Varaan heeft de boze buitenwereld plaatsgemaakt voor de kleine wereld van de adolescentie. Klein is die wereld, ja, maar desalniettemin heel intens. Over de problemen van adolescenten doen volwassenen vaak neerbuigend, maar ze vergeten dat die problemen ook voor hen ooit een zaak van leven of dood waren. En dat je na je adolescentie weliswaar vreselijk belangrijke dingen meemaakt - huwelijk, kinderen, carrière - maar dat die feitelijk in het niet vallen vergeleken met wat je in je adolescentie had te doorstaan: in niet meer dan een paar jaar tijd veranderde je immers van een kind in een volwassene. Ga d'r maar aan staan. Zo duizelingwekkend snel ging het, als in een roes, dat veel volwassenen volgens mij juist daardoor half vergeten zijn hoe schokkend en schrijnend en hartverscheurend het allemaal was. Het ging te snel om goed in het geheugen te kunnen worden opgeslagen.

Is die dollemansrit van de adolescentie dan wel behoorlijk geboekstaafd, zodat je nog eens kunt teruglezen uit wat voor Himmelhoch jauchzende pieken en zum Tode betrübte dalen je leven toen bestond? Dat valt tegen. Voor zover boeken nog worden gelezen, worden ze grotendeels gelezen door volwassenen. En volwassenen willen lezen over volwassenen, niet over adolescenten. Hun adolescentie is iets waarvoor zij zich vaak generen, en daarom zijn ze niet geneigd iets van een adolescent aan te nemen.

Kijk naar Gretha Thunberg. Het heeft me altijd verbaasd wat een haat die meid heeft ontketend. Kennelijk is niets zo onverdraaglijk als de les te worden gelezen door een puber. Zeker door een pubermeid. Want een meisje moet in de eerste plaats bekoorlijk, aanvallig en gezeglijk zijn, nog steeds. Die willen we niet met een boze en koppige blik naast een bord met eisen inzake een betere wereld zien zitten.

Zelf bewonder ik Greta, omdat ze alles belichaamt wat ik mooi vind aan pubers: het vermogen de wereld te zien zoals deze werkelijk is - hoe 'onpraktisch', 'onrealistisch' of zelfs 'simplistisch' dat ook mag zijn.

Voor zover volwassenen belangstelling hebben voor de jeugd, is dat voor haar schoonheid en gezondheid. Maar daar heeft de jeugd zelf weinig aan, want zij mag dan recht van lijf en leden zijn en haar hele leven nog voor zich hebben, van binnen voelt zij zich dikwijls zo lelijk en onbegrepen als een varaan - een afstotelijk, onbemind, eenzaam wezen met schubben en een stinkende adem.

Ik heb het mijzelf dus waarschijnlijk niet gemakkelijk gemaakt door een boek te schrijven met verhalen over adolescenten voor volwassenen. Toch vind ik dat je als volwassene over adolescenten moet lezen. Want uiteindelijk lees je dan over wie je werkelijk bent. Je ware, ongefilterde zelf. Je 'onpraktische', 'onrealistische', of zelfs 'simplistische' zelf. Ik denk namelijk niet dat je na je adolescentie wezenlijk verandert. Je karakter, je gevoelsleven, die liggen rond je twintigste wel zo'n beetje vast. Wat verandert - gelukkig - is je vermogen dat karakter, dat gevoelsleven, te managen. Je leert met je gevoelens om te gaan, zodanig dat je een evenwichtiger, harmonieuzer mens wordt. Maar niet noodzakelijkerwijs een mooier of wijzer mens. Want ervaring is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als wijsheid, zelfs niet hetzelfde als inzicht.

Kijk me's aan, lezer - heb ik gelijk of heb ik gelijk?

'De blonde varaan, en andere bitterzoete verhalen' is derhalve een uitnodiging om terug te keren naar je pure zelf, naar hoe je was als jonggeboren volwassene, naar de brandende verlangens die je toen koesterde, je wanhopige dromen, naar de tijd dat je jezelf soms als een onbegrepen varaan door de dagen sleepte, dat ook; lees het nog eens terug, zou ik zeggen, in de prettige wetenschap dat het (hopelijk) allemaal goed is gekomen, maar dat er - omdat een ideale wereld en dus ook een ideaal leven niet bestaan - ook onherroepelijk iets moois verloren is gegaan.

Je kunt 'De blonde varaan, en andere bitterzoete verhalen' hier kopen. En natuurlijk hier. En zelfs hier.

Comments

Popular posts from this blog

Het levend schild-argument deugt van geen kanten

Het 'levend schild'-argument is eigenlijk de enige rechtvaardiging voor de wijze waarop het Israelische leger in Gaza opereert, en de enige verklaring voor het grote aantal burgerdoden, onder wie een groot aantal kinderen. Maar dat argument deugt van geen kanten. Zoals uit het onderstaande blijkt. Door Carl Stellweg De New York Times heeft op basis van luchtopnamen, geolocatie en AI vastgesteld dat Israel minstens 200 bommen van 2000 pond (ruim 900 kilo) heeft laten vallen op gebieden waar het de bevolking naartoe had gedirigeerd omdat het er veiliger zou zijn. Deze bommen van Amerikaanse makelij, ook wel Mark 84 of BLU-117 genoemd, zijn net zo zwaar als sommige zogeheten bunker-busters, maar ze zijn ongeleid, dat wil zeggen dat ze niet op een precies doel zijn gericht. De New York Times meldt dat de VS zelf deze bommen vrijwel nooit meer gebruikt in dichtbevolkte gebieden. Vast is komen te staan dat Israel ze in de eerste zes weken van de oorlog routinematig gebruikte, soms om...

Het antisemitisme van de Nederlandse politiek

  Ja, erg, het antisemitisme in Nederland. Het rijst de pan uit. Het is weer 1933. Goed dat Dilan Yesilgoz, Miriam Bikker en Ulysse Elian - politici die bekend staan om hun open, onbevooroordeelde houding - in gesprek zijn gegaan met 'vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap'. Dat wil zeggen: een deel van de joodse gemeenschap. Bijvoorbeeld Esther Voet, die ooit, als voorzitter van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, in de praktijk een lobbyclub voor de politiek van Israel ), het liquideren van vier voetballende Palestijnse jongetjes op het strand van Gaza afdeed met: 'Ja, vreselijk, maar dit is wel, oorlog, hè?' Esther Voet, die je op twitter nog wel eens kon betrappen op het delen van fakeberichten en dan boos reageerde. Zij is echt de meest bona fide en betrouwbare vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap die je kunt vinden. Net als Ron Eisenmann, de huidige voorzitter van het CIDI. Wat is tegenwoordig antisemitisme in Nederland? Dat is v...

Flirten, een gewichtig onderwerp

Wat was je leukste flirt? Dat vroeg iemand op facebook mij (en anderen) laatst. Een gewichtige vraag die een antwoord verdient.  Want flirten is belangrijk. Er is veel ruwheid en oppervlakkigheid in de wereld, wat u zegt, maar zolang er nog wordt geflirt, is er hoop. Flirten is natuurlijk verre van inclusief, want je flirt wel met de een en niet met de ander, en je doet dat ook nog eens volgens subjectieve criteria (die overigens wel aantrekkelijke mensen privilegieert!), het is dus veel meer een uitsluitings- dan een insluitingsmechanisme, maar dat vind ik niet erg, want je kunt maar voor een beperkt aantal mensen iets betekenen in het leven, en zolang je dat doet, en je verder als een oppassende burger gedraagt, doe je het goed. Laten we er voorlopig vanuit gaan dat de flirtdrift in de wereld zo sterk is, dat ze niet in haar voortbestaan wordt bedreigd door het inclusiviteitsmonster. Als adolescent was ik een gemankeerd flirter. Ik wilde wel, maar beheerste slechts één techniek:...