Skip to main content

Het levend schild-argument deugt van geen kanten


Het 'levend schild'-argument is eigenlijk de enige rechtvaardiging voor de wijze waarop het Israelische leger in Gaza opereert, en de enige verklaring voor het grote aantal burgerdoden, onder wie een groot aantal kinderen. Maar dat argument deugt van geen kanten. Zoals uit het onderstaande blijkt.

Door Carl Stellweg

De New York Times heeft op basis van luchtopnamen, geolocatie en AI vastgesteld dat Israel minstens 200 bommen van 2000 pond (ruim 900 kilo) heeft laten vallen op gebieden waar het de bevolking naartoe had gedirigeerd omdat het er veiliger zou zijn. Deze bommen van Amerikaanse makelij, ook wel Mark 84 of BLU-117 genoemd, zijn net zo zwaar als sommige zogeheten bunker-busters, maar ze zijn ongeleid, dat wil zeggen dat ze niet op een precies doel zijn gericht. De New York Times meldt dat de VS zelf deze bommen vrijwel nooit meer gebruikt in dichtbevolkte gebieden. Vast is komen te staan dat Israel ze in de eerste zes weken van de oorlog routinematig gebruikte, soms om één Hamas-kopstuk te treffen, waarbij het tientallen gedode burgerslachtoffers op de koop toe nam.

Israel zegt dat het zulke bommen moet gebruiken om het tunnelstelsel van Hamas te treffen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor alle burgerdoden zou liggen bij Hamas, dat de bevolking gebruikt als levend schild.

Iedereen die wel eens in de Gazastrook is geweest, snapt dat dit argument grotendeels flauwekul is. In de zeer dicht bevolkte Gazastrook moet je je best doen om de bevolking niet als 'levend schild' (overigens een onjuiste definitie) te gebruiken, want de bevolking is praktisch overal. Het is één grote schots en scheve huizenzee, hier en daar onderbroken door kleine landbouwgebieden. En nee, Hamas gaat daar niet staan om naar de Israelische luchtmacht te zwaaien.

Er is daarnaast nooit bewijs geleverd dat Hamas ziekenhuizen en scholen routinematig als militaire uitvalsbases gebruikt, zoals Israël beweert, al is het aannemelijk dat Hamas-officials én militieleden er in- en uitlopen. Zij zijn er immers de baas.

Hamas heeft een guerrillaleger dat guerrillatactieken gebruikt die nauwelijks verschillen van die van de Vietcong in de oorlog tegen de Amerikanen in Vietnam. 
Hamas heeft lak aan de regels van een conventionele oorlog omdat het niet in staat is een oorlog volgens die regels te voeren. Hamas heeft geen luchtmacht, geen luchtafweergeschut, geen marine, geen artillerie, geen tanks of pantserwagens, geen genie. Wat heeft Hamas wel? Automatische geweren, granaatwerpers, explosieven (boobytraps), drones en een arsenaal aan vrij slechte raketten, alles grotendeels van eigen makelij.

De oorlog in Gaza is een zogeheten asymmetrische oorlog, en asymmetrische oorlogen moet je niet willen voeren, want die worden niet militair, maar politiek beslist. Militair kan Hamas niet van Israel winnen, en dat weet het, maar wanneer heeft Israel 'gewonnen'? Wanneer het de Hamas-strijders tot de laatste man heeft uitgeroeid? Het lijkt vooral bezig de bevolking uit te roeien. Ondertussen zijn er nog nooit, wereldwijd, zulke massale pro-Palestina-demonstraties geweest en blijft het Hamas-raketten regenen op Israel.

Je kunt het laf vinden van Hamas dat het in de bevolking oplost, maar in de bevolking oplossen is iets anders dan die bevolking als levend schild gebruiken. Daarvan is pas sprake wanneer je burgers echt dwingt om tussen jou en je vijand te staan. Het is volstrekt niet aangetoond dat Hamas dit doet. Hamas heeft de bevolking wel eens opgeroepen om op daken van gebouwen te staan opdat Israel ze niet zou bombarderen. Dat kun je amper dwingen noemen. Anders kun je Mahatma Gandhi er ook wel van beschuldigen dat hij de Indiase bevolking als levend schild voor zijn politieke strijd gebruikte door ongewapende demonstranten op gewapende Britse koloniale gezagsdragers af te sturen.

Stel, ik breek een winkel in, vermoord er een medewerker, neem het een en ander mee, vlucht en verdwijn in de menigte. Mag de winkeleigenaar dan die menigte neermaaien omdat hij daarmee de inbreker treft en deze laatste de bevolking als levend schild gebruikt?

En zelfs als de inbreker een of meerdere mensen uit die menigte gijzelt - is het dan geoorloofd die gijzelaars neer te schieten? Het Israelische leger lijkt zelf te denken van wel, getuige de beruchte Hannibal-richtlijn, die stipuleert dat je alles moet doen om gijzelaars vrij te krijgen, maar als dit niet mogelijk is, je zowel gijzelaars als gijzelnemers moet doden. De richtlijn werd naar het schijnt in 2016 herroepen, maar lijkt toch weer te zijn toegepast door de Israelische 
Brigadier-generaal Barak Hiram: op 7 oktober gaf hij de opdracht een huis in de kibboets Be'eri te bestoken, toen daar dertien burgers door leden van Hamas werden gegijzeld.

Wanneer het Israelische leger bereid is desnoods zijn eigen burgers te doden als het daarmee ook de vijand doodt, is het geen wonder dat het er geen been in ziet niet-Israelische burgers te doden om dit doel te verwezenlijken. Dit betekent niet dat dit volgens het internationaal recht in de verste verte geoorloofd is. 

Er zijn diverse gevallen bekend van Israelische militairen die Palestijnen als levend schild gebruikten op de Westelijke Jordaanoever. Heel af en toe werd er door het leger een 'onderzoek' ingesteld en heel af en toe leidde dat tot een schorsing, zonder dat er een einde kwam aan de praktijk, hoewel er sprake schijnt te zijn geweest van een afname, zeker na de publicatie van een foto van een 13-jarige Palestijnse jongen die werd gedwongen om op de motorkap van een Israelische jeep te zitten. 

Dit alles daargelaten, en zelfs al vind je de guerrilla-tactieken van Hamas verwerpelijk -  is het dan nog steeds niet net zo verwerpelijk van Israel om in antwoord daarop zware bommen te gooien op de bevolking van een getto, die geen fatsoenlijke middelen heeft zichzelf te verdedigen? Is het niet hypocriet om het te doen voorkomen alsof het eigenlijk Hamas is dat die bommen gooit?

Ja, Israel heeft het recht zichzelf te verdedigen. Israel heeft vooral de plicht om de veiligheid van zijn burgers te waarborgen. Op dat gebied is het schromelijk tekort geschoten. Die veiligheid waarborg je niet door een naburige bevolking tientallen jaren te onderdrukken, want dan is een onverzoenlijke en fanatieke verzetsbeweging als Hamas het enige wat die bevolking nog rest. Veiligheid waarborg je door serieus naar een politieke oplossing te zoeken die voor geen van de partijen vernederend is.

Comments

Popular posts from this blog

Een stinkend bouwwerk van hypocrisie

  De aanvallen op ziekenhuizen in Oekraïne werden zonder voorbehoud als oorlogsmisdaad veroordeeld. Nu, in Gaza, is er veel meer aarzeling. Zouden ziekenhuizen toch niet een legitiem militair doelwit kunnen zijn? 'Meten met twee maten,' wordt er dan geroepen. Daar is tegenin te brengen dat je de oorlog van Israel tegen Hamas gerechtvaardigder zou kunnen noemen omdat Oekrainers geen 1200 Russen op veelal beestachtige wijze hebben vermoord. Ik heb naar bijna alle beelden van 7 oktober gekeken die ik kon vinden. En zelfs al zijn niet alle gerapporteerde gruwelen waar, ik heb zelden zo'n moorddadige smeerlapperij gezien als op 7 oktober. Inderdaad te vergelijken met ISIS, en Algerije in de jaren negentig, toen dat land werd geteisterd door de Gewapende Islamitische Groep. En toch is Israel voor mij de absolute bad guy in dit conflict. Ik 'kies' partij. De Palestijnse partij. Ik weiger om met een soort handenwringende machteloze wanhoop hier tegenaan te kijken. Ik haat z

Lenny Kuhr for Dummies

Het verstoren van het optreden van Lenny Kuhr is slecht en dom. Punt. Dit incident een uiting van jodenhaat noemen is óók slecht en dom. De pest hebben aan Israel, aan wat Israel doet, is niet hetzelfde als de pest hebben aan joden. 'Israel' en 'joden' zijn niet hetzelfde. Als je dat niet begrijpt, ben je debiel, ben je een gore opportunist, of ben je totaal vooringenomen. We leven in een land waarin niet-joden tegen joden die niet van Israel houden zeggen dat ze antisemiet zijn. De nieuwe onzichtbaren, de nieuwe genegeerden, dat zijn de joden die Israel niet steunen. Je van die mensen niets aantrekken is antisemitisme in de overtreffende trap, waar zo ongeveer de hele Nederlandse politiek zich schuldig aan maakt. Dat is nóg erger dan het verstoren van een optreden van Lenny Kuhr. Vraag maar aan Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid , die ik al jaren ken. Een dappere man. Tien keer zo dapper als de hele Nederlandse Tweede Kamer en de Nederlandse regering bij elkaar

De gekoesterde vijand

Niemand schijnt nog te weten hoe die ook alweer precies in haar werk ging, die 'terugtrekking' door Israël uit de Gazastrook in 2005, waardoor Hamas nu 'volledig verantwoordelijk' zou zijn voor de penibele levensomstandigheden daar. Niemand schijnt te weten, schijnt ooit te hebben geweten, hoe Hamas eigenlijk aan de macht kwam in de Gazastrook. Ik schreef daar jaren geleden een lang achtergrondverhaal over dat nog steeds relevant is. Vandaar ik dat ik het nu weer plaats: Door Carl Stellweg Meer dan 2100 doden, vele duizenden gewonden, een half miljoen ontheemden en een materiële schade waarvan het herstel vele jaren zal vergen: ziedaar de oogst van vijftig dagen rauwe asymmetrische oorlogvoering in de Gazastrook. Volgens Israël ging het om zelfverdediging. Duidelijk is in ieder geval dat de operatie ‘Protective Edge’ van 8 juli 2014 tot en met 26 augustus 2014   onderdeel is van een patroon, een wetmatigheid, waarvoor tien jaar geleden een bewuste basis is gelegd, en wa